Παρεκκλήσια

1903(επί ερειπίων)στη θέση του παλιού προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου(που υπήρχε περίπου το 1865).Γύρω στο 1914 εξυπηρετούσε θρησκευτικές ανάγκες της τότε εποχής και τους κατοίκους του νοτιοδυτικού τμήματος του χωριού,ως τρίτη εκκλησία.Από μαρτυρίες Βαβδινών πιθανότατα παλιά να υπήρχε δίπλα στον περίβολο τουν και νεκροταφίο.

Σήμερα ο μικρός ναός του Αγιού Νικολάου είναι φροντισμένος και καλοδιατηρημένος και ο παπάς την περίοδο της Παναγίας(1-15 Αυγούστου)κάθε απόγευμα λειτουργεί εκεί τον μικρό απόδειπνο,μετά την παράκληση και τον εσπερινό που γίνεται στην εκκλησία της Παναγίας.

                         Άη Νικόλας(ναΰδριο)

Ο Άγιος Νικόλαος είναι μια μικρή εκκλησία(ναΰδριο)στα <<καμπανάδικα>>,στη θέση πάνω από το <<Καζαν'(ι)>>.Ο μικρός ναός έχει διαστάσεις περίπου 5χ8μ. και εμβαδόν 40τ.μ.Διαθέτει περίβολο και μεγάλο οικόπεδο μεταξύ των δύο δρόμων,που λόγω κλίσης το οικόπεδο του,συνολικού εμβαδού περίπου 500τ.μ.,χωρίζεται σε τέσσερα επίπεδα.Ο μικρός αυτός ναός ανοικοδομήθηκς μετά το 

συχνά,σχεδόν κάθε χρόνο,λειτουργούσαν κατασκηνώσεις προσκόπων.Και τώρα έρχονται πρόσκοποι,αλλά πιο αραιά και όχι κάθε χρόνο. Παλαιότερα υδρευτικά ο χώρος και το πανηγύρι εξυπηρετούνταν από <<τ' Σαπνά του μπ'γιάδ'>>(που ήταν παραπέρα και έξω απότο χώρο της Αγίας Τριάδας,δίπλα στον δρόμο),αλλά από το 2000 εξυπηρετούνται από τη βρύση,που έγινε στο κέντρο του χώρου,η οποία τροφοδοτείται απο το υδρευτικό δίκτυο του χωριού.

Τελευταία(την άνοιξη του 2019)για τις ανάγκες του χορού και των χορευτικών κατασκευάσθηκε δίπλα στην εκκλήσια της Αγίας Τριάδας πίστα πλακόστρωτη,προσφορά του Πανταζή Μπιτλή στη μνήμη του Σταμούλη Π.Μπιτλή και του Παναγιώτη Δ.Παπαδοπούλου.Επίσης παλαιότερα(το 1997)βοήθησαν η Καίτη Μαλακούδη-Σιμώνη και η Καίτη Θ.Κουτσού με προσφορές τους για διάφορα έργα στο εξωκκλήσι.

                   Αγία Τριάδα

Βρίσκεται νότια του χωριού στο ένα χιλιόμετρο μακριά,δεξιά του δρόμου όπως πάμε προς τα μεταλλεία.Έχει διαστάσεις 6Χ15μ. και εμβαδόν 90τ.μ.Διαθέτει νάρθηκα διαστάσεων 3Χ6(εμβαδού 18τ.μ.)Έχει μεγάλον υπαίθριο χώρο(10 τουρκικά στρέμματα,δηλαδή περίπου 15 στρέμματα)με πολλά δένδρα,όπου γίνεται το πανηγύρι τη μέρα του Αγίου πνεύματος(της Αγίας Τριάδας,δηλαδή την επόμενη μέρα της Πεντηκοστής)με προσφορά φασολάδας και ρυζόγαλου από του οργανωτές του πανηγυριού.Παλιά στον ύπαιθρο χώρο πολύ 


του εμβαδόν του είναι 35τ.μ. περίπου.Έχει μεγάλης έκτασης περιβάλλοντα χώρο(6 στρέμματα)που εξωραΐστηκε με 300-350 δένδρα το 1958 απο τον Γιώργο Χαραλάμπους(οδοντίατρος)από τη Θεσσαλονίκη. Γιορτάζει του Αγίου Χριστοφόρου στις 9 Μαΐου. Παλιά γινόταν εδώ μεγάλο πανηγύρι κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου και διοργανώνονταν εκδρομές την Πρωτομαγιά,αλλά και άλλες μέρες του χρόνου.Οι δάσκαλοι έφερναν τακτικά τα παιδιά εδω για εκδρομή,γιατί υπήρχε μεγάλος χώρος για παιχνίδι,δένδρα με ίσκιο και νερό.Λόγω του ωερού λειτουργούσαν στην περιοχή μπαξέδες και λαχανόκηποι.Είναι χώρος που φιλοξενεί και σήμερα επισκέπτες.Προπολεμικά λειτουργούσαν κατασκηνώσεις.Επίσης στη δεκαετία του 1950 λειτούργησαν κατασκηνώσεις προσκόπων της Θεσσαλονίκης. Στην τοπική εφημερίδα <<Φωνή της Χαλκιδικής>>(αρ.φ.65 της 22-8-1954)με θέμα <<ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙΣ ΒΑΒΔΟΝ>>δημοσιεύεται:

Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου μια ομάς απο είκοσι προσκόπους του 9ου και 10ου Συστήματος Αναλήψεως Θεσσαλονίκης κατασκηνώσαμε στη μαγευτική τοποθεσία Άγιος Νικόλαος του Βάβδου.

Οι εξαιρετικές εξοχικές τοποθεσίες της Βάβδου μας έδωσαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμεμια πλούσια δράση υπαίθρου,ενώ εξ άλλου το θαυμάσιο κλίμα του μας έδωσε όρεξη και κέφι και έτσι περάσαμε δέκα αξέχαστες μέρες στην Κατασκήνωση.

Εκείνο όμως που θέλω να τονίσω είναι τα ευγενή και φιλόξενα αισθήματα με τα οποία μας περιέβαλαν όλοι ανεξαιρέτως οι κάτοικοι του Βάβδου,πρόθυμοι πάντοτε να μας εξυπηρετήσουν εις ό,τι είχαμε ανάγκη,και να μας παράσχουν διάφορες πληροφορίες και ιδίως μας συγκίνησαν όταν προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν ασθενήσαντα πρόσκοπον συναγωνιζόμενοι ποιός πρώτος θα τον πάρει στο σπ΄τι του.

Για όλα αυτά του απευθύνουμε ένα μεγάλο <<Ε υ χ α ρ ι σ τ ώ>>και ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Κοινότητος κ.Καρράν και τον ιατρόν κ.Μωραΐτην ο οποίος όλως ανιδιοτελώς μας πάρεσχεν επανειλημμένος ιατρική περίθαλψιν>>.

                      Άη Χριστόφορος

Το εκκλησάκι του Άη Νικόλα παλιά βρισκόταν εκεί που ήταν η περιοχή <<τα Αμπέλια>>.Καταστράφηκε όμως απο άγνωστη αιτία και ξανακτίσθηκε στ δεκαετία του 1960 λίγο παραπάνω,πάνω από την περιοχή <<Κρυονέρι>>(στη σημερινή του θέση),και μετονομάστηκε σε Άη Χριστόφορο(Άη Κ'στόφουρους),γιατί υπήρχε ήδη η ονομασία Άη Νικόλας,η μικρή εκκλησία μέσα στο χωριό.Γι' αυτό και διατηρεί δύο ονομασίες μέχρι σήμερα,Άη Νικόλας και Άη Χριστόφορος. Ο κύριος ναός έχει διαστάσεις 3,10Χ(5,80+Ιερό Βήμα 1,30)μ. και ο πρόναος έχει διαστάσεις 3,10Χ3,80μ.Το ύψος είναι 2,40μ.Το συνολικό 

                            Άη Γιώργης

Βρίσκεται ενάμιση χιλιόμετρο νοτοανατολικά του χωριού και κατά μήκος του δρόμου για τα Σήμαντρα(στη περιοχή <<Ντουμ' του μπ'γιάδ'>>).Αποτελείται απο δύο τμήματα.Τον πρόναο(νάρθηκα)και ο κυρίως ναός έχει διαστάσεις 7,0Χ4,25μ.(εμβαδόν 30τ.μ.).Ο εξωτερικός του υπαίθριος χώρος έχει έκταση 2 στρέμματα και είναι με δρυς.

Γιορτάζει του Αγίου Γεωργίου στις 23 Απριλίου ή τη δεύτερη μέρα του Πάσχα.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

                            Άη Θανάσης

Βρίσκεταί δύο χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του χωριού και λίγο μετά τον Άη Γιώργη.Έχει διαστάσεις 5,40Χ3,15μ. και εμβαδόν 17τ.μ.Ο χώρος γύρω από το εκκλησάκι(3-4 στρέμματα)είναι με δρυς.Παλιά υπήρχαν καλύβες Βαβδινών και ο ομώνυμος γεωργοκτηνοτροφικός οικισμός περί του 1950.

Γιορτάζει στις 2 Μαΐου.

μαϊκός,Θεσσαλονίκη,κάμπος Βασιλικών,Γαλάτιστα,Μεταλλεία,Χορτιάτης,Άγιος Πρόδρομος,λίμνες Βόλβης και Λαγκαδα(Κορώνεια),Παγγαίο,Πολύγυρος,Άθως,Σιθωνία,Κασσάνδρα,μέχρι Πήλιο και Σκιάθος,όταν έχει καθαρό ορίζοντα. Γιορτάζει και γίνεται μεγάλο πανηγύρι στις 20 Ιουλίου κάθε χρόνο,τ'Αηλιά.Οι εκδηλώσεις του πανηγυριού ξεκινάνε από την παραμονή στις 19 Ιουλίου. 

   Τρανός Αηλιάς(Μεγάλος Προφήτης Ηλίας)

Βρίσκεται ακριβώς στην κορυφή του βουνού Βίγλα(σε υψόμετρο 1.050μ.)Έχει διαστάσεις 5,70Χ7,50 και εμβαδόν 43τ.μ.Το ύψος στο εσωτερικό του είναι 2,50μ.Έχει μικρής έκτασης περίβολο γύρω-γύρω(με περίφραξη)και καμπάνα εξωτερικά.Μια σκάλα πέτρινη οδηγεί από το τελευταίο πλάτωμα του βουνού στο εξωκκκλήσι του Τρανού Αηλιά.Είναι πολύ παλιό εξωκκλήσι και ανακαινίσθηκε αρκετές φορές μέχρι σήμερα.Από εδώ φαίνεται περιμετρικά όλη η περιοχή με ολοκληρωτικά πανοραμική θέα χωρίς κανέναν εμπόδιο.Κίσσαβος,Όλυμπος,Κατερίνη,Βέρμιο,Μπέλλες,Θερ

με μια μικρή χαμηλή πόρτα,που ίσα-ίσα μόνο σκυφτός χωρούσες να μπείς μέσα.Γκρεμίστηκε στη δεκετία του 1970 και κτίσθηκε το νέο υπάρχων σήμερα εξωκκλήσι.Παλαιότερα τη μέρα της μνήμης του,έξω σε ένα πουρνάρι(παλιουριά),αφήναμε από κάποιο ρούχο μας μια κλωστή.Κατά την παράδοση,αφήνοντας την κλωστή από κάποιο ρούχο μας,ήταν σαν να αφήναμε εκεί τις αρρώστιες μας. Γιορτάζει στις 20 Ιουλίου(του Προφήτη Ηλία)και εδώ ψέλνεται ο εσπερινός την παραμονή 19 Ιουλίου,πριν το μεγάλο πανηγύρι τ' Αηλιά που γίνεται πάντα στον Τρανό Αηλιά. 

Μικρός Αηλιάς(Μικρός Προφήτης Ηλίας ή μικρός παππούς Αηλιάς)


Λίγο έξω από το χωριό,δεξιά του δρόμου πηγαίνοντας για τον Μεγάλο(τρανό)Αηλιά,συναντάμε τον μικρό Αηλιά διαστάσεων 3,70Χ6,70μ. και εμβαδού 25τ.μ.,με περιφραγμένο προαύλιο εμβαδού 250τ.μ. και με ένα εξωτερικό οικόπεδο(σαν προείσοδο)εμβαδού 200τ.μ.Νότια του ναϋδρίου,μόλις μπαίνουμε στον περίβολο δεξιά,βρίσκεται το αγίασμα(πηγή που αναβλύζει). Παλιά ήταν ένα πάρα πολύ μικρό εκκλησακι 

Ζωοδόχου Πηγής(αγίασμα Ζωοδόχου Πηγής,γνωστό ως <<τ'ς Παναγίας τ' αγίασμα>>)


Βρίσκεται πάνω από το χωριό μέσα στο βουνό,λίγο παρακάτω πριν φτάσουμε στην τοποθεσία <<Σημείο>>.Ανοικοδομήθηκε το 1971,από του αδερφούς Τυροβούζη(Κρουσταλλ'δις),που ο πατέρας τους Αντώνης ήταν καντηλανάφτης.Οι διαστάσεις του είναι 3,80Χ6,50μ.και έχει εμβαδόν περί τα 25μ..Δεν έχει νάρθηκα.Έχει πλακόστρωτο προαύλιο περιφραγμένο.Εκεί πάνω σε έναν βράχο,που είναι δεξιά και εφάπτεται εξωτερικά της περίφραξης,υπάρχουν βαθουλώματα σαν πατημασιές αλόγου η γαϊδουριού,που έχουν μέσα νερό.Η παράδοση λέει πως η Παναγία κυνηγημένη απο τους κουρσάρους και άπιστους έφτασε καβάλα σε ένα γαϊδουράκι η άλογο πάνω στο βουνό ψηλά,αυτό πάτησε πάνω σ' αυτόν τον βράχο,μέσα από τις πατημασιές χάθηκαν στο εσωτερικό του βράχου και η Παναγία βγήκε στην εκκλησία του χωριού,και έτσι σώθηκε.Το νερό αυτό κατά την παράδοση είναι αγίασμα. Το εξωκκλήσι γιορτάζει της Ζωοδόχου Πηγής(την επόμενη Παρασκευή μετά το Πάσχα,λέγεται και παρασκευή της διακαινησίμου)

                        Αγία Βαρβάρα


Βρίσκεται στην περιοχή των μεταλλειων,λιγο παραπανω από το κτήριο της Διοίκησης(Γραφεία),στην κορυφή του λόφου.Κτίσθηκε με την φροντίδα των εργαζομένων στις αρχές του 20ου αιώνα.Εξυπηρετούσε τις θρησκεύτικες ανάγκες της περιοχής και των μεταλλείων.Έχει διαστάσεις 5Χ8μ. και εμβαδόν 40τ.μ. περίπου. Γιορτάζει της Αγίας Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου.Τελευταία με το ενδιαφέρον και τη φροντίδα του Νίκου Θεόδ.Στούκου έγιναν κάποιες συντηρήσεις και επισκευές.

80τ.μ.Το οικόπεδο εμβαδού 1600τ.μ. το παραχώρησε με δωρεά η Αφροδίτη Σαχίνη και Άννα Δημ.Καμπάνη.Ο ναός κατασκευάσθηκε με δωρεές των κατοίκων και φίλων του Βάβδου. Ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Δημήτριος προσφέρθηκε να κάνει δωρεά το τέμπλο του ναού στη μνήμη των γονιών του,με τη φροντίδα του αδερφού του Αντώνη Τρακατέλλη Καθηγητή του ΑΠΘ και τ.ευρωβουλευτή.Επίσης βοήθησαν με χρηματικές δωρεές και είδη εξοπλισμού η Καίτη Θ.Κουτσού,η Κατερίνα Μπτιτλή,η Πηγή Λυγγέρη κ.α. Μέσα στον χώρο των νέων Κοιμητηρίων υπάρχει Οστεοφυλάκιο,που στεγάζεται σε κτίσμα διαστάσεων 4Χ6μ. περίπου. 

          Κοιμητηριακός Ναός Αγίας Άννας


  Στην περιοχή της <<Ανδραγασιάς>>(λίγο πιο κάτω από το <<Ξηρό του μπ'γιάδ'>>)στα νέα νεκροταφεία(που κατασκευάστηκαν το 1989)κατασκευάσθηκε το 2012 ο Ιερός Ναός της Αγίας Άννας.Υπήρχε εκεί μικρός ναΐσκος από το 2008.Ο ναός της Αγίας Άννας λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2012(πρώτη λειτουργία).Στις 20 Απριλίου 2008 έγινε η θεμελίωση και ο αγιασμός του ναού. Έχει διαστάσεις 7,50Χ10μ.εμβαδόν(με το Ιερό μαζί)περί τα 

                 Αγία Μαρίνα(στο μπαργιαμίτσι)

Βρίσκεται στον οικισμό Μπαργιαμίτσι(Δεξαμενή)10χλμ. νοτιοδυτικά του χωριού.Θεμελιώθηκε στις 27-8-1989 και αποπερατώθηκε το 1990.Παλιά στη θέση αυτη υπήρχε ένα προσκυνητάρι.Ο ναός έχει διαστάσεις 7Χ4μ. και υπάρχει περιστύλιο περιμετρικά πλάτους 2,0μ. περίπου.Το συνολικό εμβαδόν μαζί με το περιστύλιο,είναι 70τ.μ. περίπου.Κατασκευάσθηκε με μελέτη και σχέδια του Χρήστου Σαραφ. Κουστού,προσφορά στους φίλους Μπαργιαμιτσιώτες. Γιορτάζει της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου.

             Ζωοδόχου Πηγής(στο Σμανλί)

Βρίσκεται στον οικισμό Σμανλί ή Οσμανλί(Νερόμυλος)15χλμ. νοτιοδυτικά του χωριού.Έχει διαστάσεις περίπου 7Χ10μ. και εμβαδόν 70τ.μ.Κτίσθηκε το 1991 σε αντικατάσταση της παλαιότερης εκκλησίας που είχε υποστεί φθορές.Πιο παλιά,στη δεκαετία του 1930,υπήρχε εκεί παλιό εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής. Γιορτάζει κάθε χρόνο της Ζωοδόχου Πηγής(την επόμενη Παρασκευή μετά το Πάσχα)

Σε όλα τα παραπάνω εξωκκλήσια γίνεται Θεία Λειτουργία συνήθως τη μέρα που γιορτάζουν και οπωσδήποτε μια φορά κατά τη διάρκεια κάθε χρονιάς.

Ακαδημίας 24, 106 71, Αθήνα
Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα 2023
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε